Formulari de cerca

Monuments i patrimoni

MONUMENTS RELIGIOSOS

  • Església de la Immaculada Concepció. Data de principis del segle XVIII, va ser aixecada sobre el solar d'una antiga mesquita i és d'estil xorigueresc.
  • Ermita del Crist de l'Agonia. A la falda de la muntanya de la Creueta, al final d'un bonic passeig escalonat i amb capelles del Viacrucis d'estil gòtic construïdes amb rajoles roges a cara vista en què van col·locar retaules de taulellets amb les estacions, protegits per un marc amb tela metàl·lica.

MONUMENTS CIVILS

  • Casa de les Comportes: Construïda l'any 1732 per a ubicar a l'interior les dues comportes, les quals en alçar-les deixaven passar l'aigua del riu Xúquer a la Séquia Reial, i servien també per a regular el cabal de la séquia. L'any 1781 hi fou afegida una tercera comporta. El duc d'Hijar, Pere d'Alcàntera Fernández, per regar les seues terres al terme de Sollana havia d'allargar la Séquia Reial fins a Albal, per això, amb aplicació del privilegi concedit per Martí l'Humà a la séquia esmentada, de 16 de gener de 1404, així com el decret de Carles III de data 26 d'agost de 1776, col·locà una nova comporta un poc més gran que les dues que hi havia, i va refer l'esmentada casa. Eixamplà, aprofundí i rectificà el traçat vell de la séquia, reformà l'assut i allargà la séquia des de la partida de Cotes d'Algemesí fins a les seues terres. El cost total d'aquesta obra fou de set milions de quinzets. Aquestes obres no finalitzaren fins a finals de segle. La casa és contigua a l'assut, sobre un pont de pedra de tres arcs i amb dues baranes als costats. Dins hi ha tres comportes de les quals dues pertanyen a la comunitat de regants i són les de l'antic reg, i l'altra un poc major és propietat del Duc de Hijar, cada una d'elles correspon a un arc de l'esmentat pont, són uns taulers grans i grossos  de 9 pams de latitud que pugen i baixen per mitjà d'unes espirals col·locades convenientment que serveixen de dic o contra assut per a aturar i fer retrocedir l'aigua del riu quan es vol llevar a la séquia i per a graduar la quantitat que es desitja deixar entrar. A la part alta de la casa hi ha una espècie de galeria o mirador en què a un pal alt es posa una bandera que serveix de senyal als treballadors del camp per a començar i deixar els treballs. Damunt d'una porta d'entrada, a una làpida de marbre negre, es llig la inscripció següent: "Any 1835, tercer del Regnat d'Isabel II i sent "Baile General" el senyor Antonio González Alborç, es va fer l'obra sòlida de l'assut dels cabals de la Comunitat de Regants de la Real Séquia d'Alzira". Ha sigut reconstruïda totalment respectant , en la mesura que ha estat possible, l'estructura anterior a la "riuà" del 1982. La Casa de la Comunitat o de Regants va ser arrasada fins als fonaments pel fort corrent de les aigües del riu i no s'ha tornat a edificar, a causa, tal vegada, que havia perdut la funció per a la qual havia sigut feta.
  • Casa del Rei: Este edifici està a la plaça del mateix nom. Des de l'assut es pot arribar pel carrer Pintor Lozano, antic carrer del raval. La plaça es va construir al primer terç del segle XIX, perquè els carruatges dels síndics de la séquia pogueren entrar al corral de la casa. La casa, una mansió noble deu este nom a la reialesa de la séquia i era, és, el lloc on es reuneixen els síndics dels pobles que rega la séquia reial anualment per a les assemblees de la séquia.
  • Torre Àrab: La torre d'Antella és l'últim vestigi històric de què va ser el castell-casa pairal del Senyor Territorial d'Antella i es va alçar al centre de tota l'edificació. La torre és d'estil mudèjar i forma rectangular, i no té el talús com és habitual en este tipus de construccions per a la una millor sustentació perquè esta torre es va construir reduint la grossària de les parets per la part interior, amb la qual cosa resulta que a mesura que es puja als pisos superiors, estos tenen una major superfície interior. Al segle XIX va ser utilitzada com a presó.
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30